Gyógytestnevelés

Gyógytestnevelés

A gyógytestnevelés a gyógyító testmozgás iskolai formája, amely kötelező alapfeladata az oktatásnak. Az a tudományág, amely a testnevelés módszereinek felhasználásával betegségek megelőzésére és gyógyítására alkalmas.

Két fő csoportja van:

1. A tartó- és mozgatórendszer elváltozásainak gyógytestnevelése
2. Belgyógyászati és egyéb betegségek gyógytestnevelése

Ez a két csoport nem különül el mereven egymástól, mert szinte minden deformitás velejárója és kísérője valamely belső szervi gyengeség, és ugyanígy a belgyógyászati panaszok sok esetben nem is sejtett deformitással járnak. Így tehát feladatunk az elváltozások komplex befolyásolása.

A gyógytestnevelés célja:

A gyermek egészségének és fizikai cselekvőképességének helyreállítása és megerősítése, és egy a diagnózisának és alkati adottságainak megfelelő sport iránti igény kialakítása.

A gyógytestnevelés feladata:

  • Az enyhébb elváltozások célzott mozgásterápiája
  • Sportos szemléletű korrekció, képességek fejlesztése
  • Mozgáskészség, mozgásműveltség kialakítása
  • Testmozgás, sport megszerettetése

A gyógytestnevelés megszervezéséről 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról

35.§ (8) és 52. § (8) rendelkezett korábban, jelenlegi szabályozása még folyamatban van, kapcsolódva a mindennapi testneveléshez, a Köznevelési törvényben meghatározott feladatokhoz.

Minden évben az iskolaorvosi és/vagy szakorvosi vizsgálat alapján kerülnek a gyermekek a gyógytestnevelés foglalkozásokra.

Napjainkban egyre több gyermeknek van szüksége gyógyító testmozgásra. A betegségek száma sajnos növekvő tendenciát mutat, és ez külön is felhívja a figyelmet a megelőzés és a helyreállítás rendkívüli fontosságára.

Gyermekkorban a törzs izomzatának fejlődése gyakran nem tud lépést tartani a csontok hossznövekedésével. Az általános gyengeség okai a kevés mozgás (számítógép, televízió), kevés szabadtéri játék, amelynek következménye a gyors kifáradás, laza helytelen testtartás. A hát izomzatának gyengesége miatt a törzs izomzata tartósan deformálódik. A kevés mozgás gátolja a belső szervek egészséges fejlődését, melynek következménye a szív és keringési zavarok, esetleg légzési nehézségek.

Fiatalkorban a csontosodás befejeződéséig tornával lehet javítani, illetve megszüntetni az elváltozásokat.

A mindennapi testneveléssel, gyógytestneveléssel, sporttal azok a civilizációs ártalmak előzhetők meg, melyek felnőttkorban népbetegségként jelennek meg.

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.